Kära riksdagspolitiker, hur vågar ni?

















Det har nu gått två år sedan jag slutade som rektor och det har gett mig tid att fundera över den svenska skolan och några frågor som är särskilt viktiga: 
  • Alla elever i Sverige får inte samma möjligheter till en god skolgång. Hur vågar ni låta det fortgå? 
  • Vi har ett system som segregerar eleverna. Hur vågar ni låta det fortgå? 
  • Vi vet att en lyckad skolgång verkar som ett vaccin mot kriminalitet ändå väljer ni att låta skolkoncerner sortera ut de lättundervisade eleverna. Hur vågar ni låta det fortgå? 
Att få svar på de här frågorna måste rimligen vara högsta prioritet för alla väljare. Det handlar om Sveriges framtid. Jag har varit skolledare sedan 90-talet och sett förändringar som skett och sker och det finns många (olyckliga) samverkande faktorer. Faktorn som ställer till mest i svensk skola är enligt mitt förmenande marknadiseringen av skolan. Misstaget att göra elever och föräldrar till kunder står samhället dyrt. Systemet med till- och frånvalsskolor är cementerande och förödande för många ungdomars framtid. Hur vågar ni låta det fortgå? 
(OBS! Jag är inte motståndare till fristående skolor, det går utmärkt att driva skolor som idéburna stiftelser eller kooperativ på “non-profitbasis”.) 

Det här är ett segregerande system som blir särskilt tydligt när kommuner gör neddragningar, för att behålla vinstmarginalen med krympande elevpeng måste vinstdrivande skolor bli mer innovativa och cyniska. Det som återstår blir att hitta vägar för att sortera bort de elever som är mest kostsamma och locka till sig elever som klarar av större elevgrupper och som är mer “lättundervisade”. Friskolorna gör egentligen inget fel, deras uppgift är att generera vinst till ägarna. I och med koncernernas expansion är jag orolig för att vi går mot ett mer och mer sorterande av elever med de konsekvenser de medför i förlängningen. Det kan aldrig vara bra för ett land med ett vi-och-dom-samhälle. 
Det som redan skett är att betygsinflationen har ökat, betyg har blivit ett konkurrensmedel för att locka elever och den myndighetsutövning som betygsättning innebär blir satt ur spel. 
En annan delvis bekräftad misstanke är att fristående skolor lägger ner sin verksamhet i “mindre lönsamma” kommuner. Låt oss hoppas att det i de kommunerna finns skolor som kan ta hand om de övergivna eleverna. 

Mitt enkla förslag för att mildra konsekvenserna av haveriet är: 
  • Sätt er in i Åstrands förslag och ta bort kösystemet. 
  • Sätt er in i Åstrands förslag och reducera skolpengen för fristående skolor 
Skillnader mellan skolor skall vara minimala. Det skall inte spela någon roll var du bor eller vilken skola du går på, du skall få samma goda undervisning i en trygg miljö och lära dig lika mycket. Det borgar för en stabil framtid för Sverige. 
Det här borde inte vara en komplicerad fråga alls. Alla vill ha ett stabilt samhälle. Alla vill ha en så låg kriminalitet som möjligt. Alla vill ha en bra skola. Alla vet att skolan innebär ett samhällsskydd och en beredskap för ett tryggt och demokratiskt samhälle. Alla vet detta. Det finns egentligen inget som hindrar Sverige för att återigen gå i den riktningen om vi bara bestämmer oss för det. Så bra det skulle kunna bli. Hur vågar ni låta nedmonteringen fortgå? 
 Med vänlig hälsning orolig väljare

Kommentarer

Populära inlägg